Протокол от съдебно заседание от 23.11.202 г. по гр.д. №
230/2019 г.
Ищецът Ю.Д., редовно и своевременно призован, не се явява и
не изпраща представител в съдебно заседание.
Ответникът Изпълнителна агенция „....“ при Министерство на
отбраната, редовно и своевременно призован, се представлява от юрисконсулт И.М.,
надлежно упълномощен.
Явяват се вещите лица д-р З.К. и К.Х., редовно и
своевременно призовани, от които е постъпило заключение по назначената
съдебно-техническа експертиза в срок.
Юрисконсулт М.: Да се даде ход на делото.
Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване
ход на делото, затова
О П Р Е Д Е Л И:
ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО
ДОКЛАДВАТ се писмо от Изпълнителна агенция „....“
при Министерство на отбраната с вх.№ 9901787/06.08.2020 г., с което се
представят изискани документи; писмени бележки от адв.П. с вх.№
9902104/11.11.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе, ведно със списък за разноски;
молба от адв.П. с вх.№ 9902103/11.11.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе; молба
от адв.П. с вх.№ 9902112/16.11.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе; заключение
от д-р К. с вх.№ 9902000/09.10.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе.
Сне се самоличността на вещите лица, както следва:
К.В.Х. на .... години, ......, без родство и дела със страните по
делото.
Д-Р З.А. К. на ... години, ..... , без родство и дела
със страните по делото.
На вещите лица се напомни наказателната отговорност по
чл.291 от НК, същите обещаха да дадат заключение по съвест и знание.
Вещото лице Х.: Поддържам заключението.
Вещото лице д-р К.: Поддържам заключението. Моля да не
вземате предвид заключението, което сама съм изготвила.
Вещото лице Х.: Има въпроси, на които не можахме да
дадем категоричен отговор, тъй като са въпроси, които изискват физически
контрол със задна дата. Например дали продуктите са теглени при постъпване в
кухнята, на такъв въпрос не можем да отговорим. Концентрирали сме се и сме
извършили преглед на документите за по-кратък период отколкото беше зададен от
процесуалния представител на ищеца, като периодът е месец август. Избрали сме
този период, тъй като обхваща един от периодите, в които главния готвач е бил в
отпуск и трябваше да проверим дали са подписани документите за вътрешен
трансфер при постъпване на продуктите в кухнята. През месец август е била
ревизията. Визирани са два периода единия м.юли, другия м.август. Изчерпателно
в таблица сме посочили документите за вътрешен трансфер за периода от
08.07-12.07.2019 г., където всички документи са подписани и една таблица за
периода 06.08-16.08.2019 г., където сме описали всички документи, съответно
подписаните и неподписаните. За някои от документите за вътрешен трансфер на
продукти от склада към кухнята за м.юли е записано, че документите са
подписани. Не сме посочили за част от тях на кой е подписа. Моля да имате
предвид, че там, където сме посочили, че Ю.Д. е подписал тези документи, съм
разговарял с него и той посочи, че той ги е подписал. Тези, които са посочени като
"подписани", не съм установил от кого са подписани. Доверили сме се
на Ю.Д. за документите, които посочи, че той е подписал, като взехме предвид
датите, които са посочени като въпроси по допуснатата експертиза. В отговора на
исковата молба се твърди, че за тези периоди Ю.Д. е бил в отпуск. Нямали сме
задача да издирваме, кой го е замествал и кой е полагал подпис на документите
за вътрешен трансфер на продуктите от склада към кухнята, когато е бил в отпуск
за периодите 08.07 – 12.07.2019 г. и 06.08-16.08.2019 г.
Юрисконсулт М.: Нямам въпроси към вещите лица.
Вещото лице Х.: Запознахме се с инструкцията, съгласно
която продуктите се закупуват от „Метро”, след това се завеждат в склад по една
специална програма. Механизмът на постъпване на продуктите в кухнята сме го
записали в заключението, като днес разяснявам следното: Работи се по една Инструкция, в която са
записани какво следва да бъде движението, документирането на стоките от постъпването
до тяхната реализация.
Вещото лице д-р К.: След закупуването на продуктите от
„Метро”, постъпват в склада, като им се прави физическа проверка и след това се
завеждат в програмата "С_организатор". Съгласно тази програма те
трябва да се въведат същия ден, съгласно инструкцията.
Вещото лице Х.: Относно завеждането в склада за периода,
за който сме проверили сме установили, че е спазван срока за завеждането на
продуктите в склада.
Вещото лице д-р К.: Предварително се съгласува менюто за
групата, която ще пристигне. Около 10 дни преди това се дава информацията.
Склададжията знае какви наличности има в склада и на база на това одобрено меню
предварително от калкуланта се допълват наличностите
в склада за храните, които ще трябват за изхранването на хората. Менюто предварително
се определя за целия ден – закуска, обяд и вечеря на групите. Склададжията ми
обясни, че той знае за деня какво ще трябва и предния ден дава за следващия ден
храната, като за събота, неделя и понеделник се дава в петък.
Вещото лице Х.: Възможно е документът за вътрешен
трансфер, удостоверяващ какви продукти склададжията дава на главния готвач в
кухнята, да са повече от един за деня. Документи за вътрешен трансфер през
м.август са съставени, но не всички са подписани надлежно от склададжията и
главния готвач, което сме посочили в таблицата. За периода, който ни е посочен
за проверка сме изследвали всички документи. Като изключим, че част от тях не
са подписани, считам, че надлежно са съставени. Няма как да кажем дали
документите са надлежно съставени в частта по отношение количествата на
продуктите. В тези документи са описани продуктите като вид и количество.
Допускаме, че отразените количества са надлежно съставени спрямо нуждите на
кухнята от съответните продукти. Не можем да кажем защо са неподписани например
документите за вътрешен трансфер на 12,13 и 14.08. Има неподписани документи и
на 15.08 и 16.08. Установените липси, които са в резултат на ревизията не сме
проследявали по продукти евентуално на какво би могло да се дължи, просто сме нямали
такава задача.
Вещото лице д-р К.: В Областна дирекция по безопасност на
храните съм главен инспектор, отдел „Контрол на храните”. Всяка една храна,
която се приготвя има рецепта за нея и съгласно тази рецепта се определят
количествата, които трябва да влязат вътре в храната. Едно от предположенията
ми за излишъка на килограмите месо е, че най-вероятно не е влагано цялото
необходимо количество за приготвянето на дадената храна. Това мога да
предположа след като има излишък на даден продукт. Възможно е да дойдат повече
клиенти, но това не би довело до излишък на продукт в кухнята. Това, което ми
беше обяснено е, че бройките за хранодена се
уточняват вечерта, когато пристигнат определените хора, които трябва да бъдат
изхранвани - закуска, обяд и вечеря, тоест, който е на рецепция дава точната
бройка за изхранване. По тази бройка се отпускат количествата на храната от
склада до кухнята, съобразено с количеството, което е необходимо за приготвяне
примерно на 10 човека. Знае се за една супа какво количество трябва да бъде
вложено и на база на това се изчислява за 10
или за 15 човека от дадения продукт какво трябва да бъде вложено и той
се дава всеки ден.
Вещото лице Х.: Заявките се правят по данни от
резервациите на гостите на рецепцията. Ако дойдат по-малко хора от
предварително зададените резервации, ще се стигне до излишък на готовата
продукция. Ако има резервации примерно за 100 човека и дойдат 90 човека, за
тези 100 човека храната вече е приготвена по рецепта и по меню. Трябва да се
има предвид, че периода на ревизията е доста голям. По инструкция трябва да се
прави ревизия на продуктите в кухнята един път в месеца, а всъщност са
направени за
Вещото лице д-р К.: Във връзка с документите, които
ответниците водят по тази програма и понеже ние в ОДБХ точно това следим- кой
продукт, кога е дошъл и как е съхраняван, това е изискване на
законодателството. Самата програма независимо, че нещата са разписани по друг
начин с други наименования и съгласно законодателството в България хода на
суровините, съхранението на суровините, по-нататъшното отиване от един склад в
друг, от склада до кухнята, това са неща, които ние следим като законодателство
и имаме като изискване. Така че програмата в обект "....." за нас е
тази, която трябва да бъде. Да, сложна е, но такива са изискванията, за да се
проследява годността и произхода на продуктите, както и безопасността.
Вещото лице Х.: Ясно е, че има периоди, в които главния готвач
е отсъствал по някакви причини. Предполага се, че който го замества за тези
периоди, би трябвало да носи същата отговорност. Той гарантира с подписа си, че
това, което е получено ще бъде с вписаните количества, каквито са по
документите. Имам в предвид, че може би трябва да се помисли за солидарна
отговорност в такива случаи, в които са установени липси. Главният готвач е
материално отговорно лице за продуктите в кухнята. Той отговаря за всички липси
и излишъци. Ако се прави редовно ревизия всеки месец, тогава дори и да се
установят излишъци много по-лесно би могло да се проследи на какво се дължат.
Едно е да се проследява петмесечен период, с периоди, в които различни хора от
главния готвач са приемали продукти. Друго е това да се прави за период от един
месец в който главния готвач не е отсъствал. Не е вписан ревизирания период в
самия документ за ревизия, тоест от дата до дата. През м.март е имало ревизия,
но не е посочен ясно ревизирания период.
Вещите лица Х.
и д-р К.: Забавихме се с изготвяне на експертизата, тъй като през
м.август калкулантът на хотел „.....” беше в отпуск.
След това ние последователно бяхме в отпуск. Делото се отлагаше по обективни
причини. Голямото количество документи също е причина да се забавим с изготвяне
на заключението, тоест задачата беше сложна.
Вещото лице Х.: Претендирам по-голям размер на
определения депозит с 200лв.
На вещите лица да се изплати определения по делото депозит
от бюджетните средства на съда, като той следва да се завиши за вещото лице Х.,
съгласно справка- декларация от 200 лв. на 400лв.
Съдът счита, че следва да приеме към доказателствата по
делото заключението по назначената комплексна съдебно-техническа експертиза,
както и допълнително представените от ответника писмени доказателства с
писмо вх.№ 9901787/06.08.2020 г. на
Районен съд гр.Чепеларе. Водим от горното, съдът
О П Р Е Д Е Л И:
ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото
допълнително представените от ответника писмени доказателства с писмо вх.№ 9901787/06.08.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе,
а именно формуляр за оценка на
изпълнението на длъжността от служители, заемащи експертни длъжности със
спомагателни функции и технически длъжности на Б.П.Б. от 14.01.2019 г., ведно с
длъжностна характеристика; формуляр за оценка на изпълнението на длъжността от
служители, заемащи експертни длъжности със спомагателни функции и технически
длъжности на Р.Д.В. от 03.05.2019 г., ведно с длъжностна характеристика; формуляр за оценка на изпълнението на
длъжността от служители, заемащи експертни длъжности със спомагателни функции и
технически длъжности на М.З.Б. от 15.01.2019 г., ведно с длъжностна
характеристика; формуляр за оценка на изпълнението на длъжността от служители,
заемащи експертни длъжности със спомагателни функции и технически длъжности на Е.Р.И.
от 15.01.2019 г., ведно с длъжностна характеристика; формуляр за оценка на
изпълнението на длъжността от служители, заемащи експертни длъжности със
спомагателни функции и технически длъжности на Р.А.Д. от 14.01.2019 г., ведно с
длъжностна характеристика; формуляр за оценка на индивидуалното изпълнение на
длъжността главен специалист за Ю.М.Д. от 16.05.2011 г., ведно с длъжностна
характеристика; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от
24.07.2019 г. със системен № 25571; документ за вътрешен трансфер от обект
склад кухня от 25.07.2019 г. със системен № 25580; документ за вътрешен
трансфер от обект склад кухня от 25.07.2019 г. със системен № 25583; документ
за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 25.07.2019 г. със системен №
25581; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 26.07.2019 г. със
системен № 25588; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 25.07.2019
г. със системен № 25584; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от
24.07.2019 г. със системен № 25568;
документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 24.07.2019 г. със
системен № 25563; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от
23.07.2019 г. със системен № 25551; документ за вътрешен трансфер от обект
склад кухня от 22.07.2019 г. със системен № 25547; документ за вътрешен
трансфер от обект склад кухня от 22.07.2019 г. със системен № 25538; документ
за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 23.07.2019 г. със системен №
25552; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 22.07.2019 г. със
системен № 25541; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от
24.07.2019 г. със системен № 25565; документ за вътрешен трансфер от обект
склад кухня от 22.07.2019 г. със системен № 25537; приходен документ от
24.07.2019 г. със системен № 25613; документ за вътрешен трансфер от 06.08.2019
г. със системен № 25699; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от
06.08.2019 г. със системен № 25696; документ за вътрешен трансфер от обект
склад кухня от 06.08.2019 г. със системен № 25698; документ за вътрешен
трансфер от обект склад кухня от 06.08.2019 г. със системен № 25691; документ
за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 07.08.2019 г. със системен №
25717; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 08.08.2019 г. със
системен № 25725; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от
07.08.2019 г. със системен № 25704; документ за вътрешен трансфер от обект
склад кухня от 07.08.2019 г. със системен № 25705; документ за вътрешен
трансфер от обект склад кухня от 07.08.2019 г. със системен № 25711; приходен
документ от 10.08.2019 г. със системен № 25765; документ за вътрешен трансфер
от обект склад кухня от 08.08.2019 г. със системен № 25720; документ за
вътрешен трансфер от обект склад кухня от 08.08.2019 г. със системен № 25729;
документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 09.08.2019 г. със
системен № 25733; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от
09.08.2019 г. със системен № 25731; приходен документ от 05.08.2019 г. със
системен № 25758; приходен документ от 08.08.2019 г. със системен № 25762;
приходен документ от 05.08.2019 г. със системен № 25758; приходен документ от
08.08.2019 г. със системен № 25762; приходен документ от 10.08.2019 г. със
системен № 25765; приходен документ от 16.08.2019 г. със системен № 25843;
документ за вътрешен трансфер от 15.08.2019 г. със системен № 25793; приходен
документ от 08.08.2020 г. със системен № 28724; документ за вътрешен трансфер
от обект склад кухня от 10.08.2020 г. със системен № 28725; приходен документ
от 08.08.2020 г. със системен № 28726; документ за вътрешен трансфер от обект
склад кухня от 10.08.2020 г. със системен № 28727; документ за вътрешен
трансфер от обект склад кухня от 10.08.2020 г. със системен № 28728; приходен
документ от 10.08.2020 г. със системен № 28729; документ за вътрешен трансфер
от обект склад кухня от 10.08.2020 г. със системен № 28730; реализация на
продукцията от дата 07.08.2020 г. със системен № 28733; приходен документ от
08.08.2020 г. със системен № 28734; реализация на продукция от 08.08.2020 г.
със системен № 28735; реализация на продукция от 09.08.2020 г. със системен №
28736; приходен документ от 10.08.2020 г. със системен № 28759; документ за
вътрешен трансфер от обект склад кухня от 11.08.2020 г. със системен № 28760;
документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 11.08.2020 г. със
системен № 28763; приходен документ от 10.08.2020 г. със системен № 28761;
приходен документ /сторно/ от 11.08.2020 г. със
системен № 28767; реализация на продукция от 10.08.2020 г. със системен №
28758; документ за вътрешен трансфер от 11.08.2020 г. със системен № 28757;
приходен документ от 11.08.2020 г. със системен № 28756; документ за вътрешен
трансфер от обект склад кухня от 11.08.2020 г. със системен № 28755; документ
за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 11.08.2020 г. със системен №
28753; приходен документ от 10.08.2020 г. със системен № 28749; приходен документ
от 10.08.2020 г. със системен № 28748; реализация на продукция от 10.08.2020 г.
със системен № 28750; приходен документ от 10.08.2020 г. със системен № 28747;
реализация на продукция от 11.08.2020 г. със системен № 28778; приходен
документ от 11.08.2020 г. със системен № 28777; документ за вътрешен трансфер
от обект склад кухня от 12.08.2020 г. със системен № 28775; приходен документ
от 12.08.2020 г. със системен № 28774; приходен документ от 11.08.2020 г. със
системен № 28772; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от
12.08.2019 г. със системен № 28733; приходен документ от 13.08.2020 г. със
системен № 28784; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от
13.08.2020 г. със системен № 28783; приходен документ от 13.08.2020 г. със системен
№ 28794; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 13.08.2020 г.
със системен № 28793; реализация на продукция от 12.08.2020 г. със системен №
28786; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 13.08.2020 г. със
системен № 28785; приходен документ от 13.08.2020 г. със системен № 28796;
приходен документ от 14.08.2020 г. със системен № 28797; документ за вътрешен
трансфер от обект склад кухня от 14.08.2020 г. със системен № 28798; документ
за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 14.08.2020 г. със системен №
28812; приходен документ от 14.08.2020 г. със системен № 28811; документ за
вътрешен трансфер от обект склад кухня от 14.08.2020 г. със системен № 28810;
документ за вътрешен трансфер склад кухня от 14.08.2020 г. със системен №
28809; документ за вътрешен трансфер от обект склад кухня от 14.08.2020 г. със
системен № 28805; реализация на продукция от 13.08.2020 г. със системен №
28802; приходен документ от 13.08.2020 г. със системен № 28801; приходен
документ от 13.08.2020 г. със системен № 28800; приходен документ от 13.08.2020
г. със системен № 28799, както и заключението по назначената комплексна
съдебно-техническа експертиза, изготвено от вещите лица Х. и д-р К..
Юрисконсулт М.: Нямам други доказателствени искания.
Няма да соча нови доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа
страна, моля да бъде даден ход по същество.
Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна
страна, и затова
О П Р Е Д Е Л И:
ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ
ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВОТО НА СПОРА
Юрисконсулт М.: Моля да оставите в сила заповедта на
изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „....“ за налагането на
дисциплинарно наказание на Ю.М.Д.. На първо място заповедта е издадена от
компетентен орган, при спазване на производствените правила, същата е правилна
и мотивирана. Били са установени и констатирани излишъци и липси на хранителни
продукти от кухнята на хотел „.....”. В качеството на главен готвач и съгласно
длъжностната характеристика Ю.М.Д. носи лична отговорност за получените
хранителни продукти и напитки. Освен това като основна цел на неговата длъжност
в длъжностната характеристика е да организира производството по определеното
меню и рецептура в кухнята на хотел „.....”. От съставената експертиза се
потвърди, че жалбоподателят не е изпълнил това свое задължение да организира
дейността в кухнята на хотел „.....” и въпреки че периода, който е изследван е
изготвена ревизията е по-дълъг, то при една добра организация от негова страна
на дейността в кухнята, то не би следвало да има излишъци и липси или поне не в
такъв огромен размер. Допуснати са и други нарушения от Ю.М.Д., за които са му
изискани писмени обяснения с конкретно зададени въпроси. Обясненията му са
крайно неубедителни. Всички събрани доказателства в дисциплинарното
производство са претеглени и преценени и на Ю.М.Д. е наложено дисциплинарно
наказание, което е съобразено с извършеното от него нарушение и е в
минималното, което предвижда Кодекса на труда, поради което, моля да оставите в
сила обжалваната заповед. Моля да ни бъде присъдено юрисконсулско
възнаграждение.
Съдът ще обяви решение по делото на
23.12.2020 г.
Протоколът изготвен в съдебно заседание.
Заседанието закрито в 11,40 часа.
РАЙОНЕН
СЪДИЯ:
СЕКРЕТАР: